Schoenenkwartier - Waalwijk

Het Schoenenkwartier in het iconische Kropholler-complex vertelt de rijke geschiedenis van de Langstraat en de schoenenindustrie, verweeft die met moderne technologie en duurzaamheid, en geeft ambacht en design een toekomstbestendige plek in het centrum van Waalwijk.

Lees meer »

Laagste punt van Nederland

De dorpskern van Moordrecht is een rijksmonument. Vanuit deze locatie lopen we door de weilanden naar het laagste punt van Nederland. Onderweg nemen we een kijkje bij  het Abraham Kroesgemaal, dat de bemaling van de Prins Alexanderpolder en de Zuidplaspolder verzorgt.Het laagste punt van Nederland bevindt zich in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het ligt op een hoogte van 6,76 meter onder NAP. Aan de rand van dit weiland langs de snelweg A20 staat het monument laagste punt van Nederland. De voet van dit monument stemt overeen met het niveau van het laagste punt.Het punt is ontstaan bij de drooglegging van de Zuidplaspolder in 1841. De Zuidplas was een meer dat ten westen van Gouda lag, van Waddinxveen in het noorden tot Nieuwerkerk aan den IJssel in het zuiden. Het meer was ontstaan doordat er veen voor turf gewonnen werd. De bodem van het meer lag 5,9 meter beneden NAP.In de polder achter Gouda komt het nieuwe dorp Cortelande. Cortelande, een naam die verwijst naar een oude grenspaal uit de tijd rond 1300, komt te liggen in het polderweidegebied van de Zuidplaspolder tussen Gouda en Zevenhuizen.Er komen 8.000 woningen. Als de Raad van State instemt, start in 2026 vermoedelijk de bouw.

Lees meer »

Atoombunker Overvoorde - Bescherming Bevolking (BB)

De atoombunker Overvoorde, gelegen in Rijswijk, is een historisch bunkercomplex dat tegenwoordig dienstdoet als bezoekerslocatie van het Museum Bescherming Bevolking. Het complex biedt een uniek inzicht in zowel de Tweede Wereldoorlog als de Koude Oorlog.

Lees meer »

Kasteel Radboud

Kasteel Radboud, gelegen aan de oostzijde van de haven in Medemblik, is een middeleeuwse dwangburcht gebouwd in 1288 in opdracht van graaf Floris V van Holland. Het kasteel diende als versterking van het Hollandse gezag over de opstandige West-Friezen. Tegenwoordig is het kasteel een museum dat bezoekers meeneemt op een reis door de middeleeuwen.

Lees meer »

Nationaal Stoommachine Museum

Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis en werking van stoomtechnologie. Gevestigd in het voormalige stoomgemaal "Vier Noorder Koggen", herbergt het museum een indrukwekkende collectie werkende stoommachines en vertelt het verhaal van de strijd tegen het water en de industriële revolutie.

Lees meer »

Beemster Werelderfgoed

De Beemster, een polder in Noord-Holland, is een van de vroegst drooggelegde meren in Nederland en staat sinds 1999 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De drooglegging begon in het begin van de 17e eeuw en markeert een belangrijk moment in de Nederlandse waterstaatkundige geschiedenis.

Lees meer »

Betje Wolff Museum

Het Betje Wolff Museum is sinds 1950 gevestigd in de oude, voormalige pastorie in Middenbeemster. Betje (Elizabeth) Wolff-Bekker woont er van 1759 tot 1777 met haar man, dominee Adrianus Wolff, aan wie zij uitgehuwelijkt is en die dertig jaar ouder is dan zij.De dominee preekt en bezoekt zijn gemeenteleden. Betje schrijft. Ze heeft een eigen kamertje op zolder dat ze Kipperust noemt en schrijft daar gedichten, artikelen en vertaalt werk van anderen.Ze is een veelzijdige, sprankelende vrouw met een onafhankelijke geest, die haar stem laat horen over zaken die ook nu nog actueel zijn. Ze publiceert over de opvoeding van meisjes, met een nadruk op het stimuleren van hun zelfbewustzijn. Over de politiek, schijnvroomheid en tegen bekrompenheid, ‘enghartigheid’ zou Betje zeggen. Ze heeft lef en een scherpe pen. Ze houdt bepaald niet haar mond.Naarmate de jaren verstrijken wordt zij steeds bekender als schrijfster.Later, na de dood van de dominee, schrijft zij veel boeken samen met Aagje Deken, haar levensvriendin. Onder andere de brievenroman ‘De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart’.Het bekendste schrijversduo uit de Nederlandse literatuur bestaat uit twee vrouwen die 27 jaar lang innig samenwerkten. Ze schreven romans, gedichten, essays en leerboeken, alles met de bedoeling om burgers die niet gewend waren om veel te lezen te laten kennismaken met goede boeken. De roman had in de achttiende eeuw nog geen goede naam. Dat wilden Betje Wolff en Aagje Deken doorbreken door een roman te schrijven die speelde in het vaderland, in het eigen milieu, in de eigen tijd. Met die roman raakte het duo in een klap bekend. De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart verscheen in 1782 en moest meteen een aantal keren herdrukt moest worden. Ook verschenen er speciale illustraties bij.In het museum is haar gerestaureerde schrijfkamer te zien met in de kasten haar eigen boeken en die van Aagje Deken. Zelf zit ze achter haar bureau. Het uitzicht op de kerktoren is nog precies als toen.In de open zolderruimte wordt een film getoond over (een deel van) haar leven: Betje Wolff, feministe in de Beemster, geregisseerd door Paul Kramer en met medewerking van Bregje Hofstede en vrijwilligers van het museum.

Lees meer »

Museum Bronbeek

Museum Bronbeek in Arnhem is een uniek rijksmuseum dat zich richt op de koloniale militaire geschiedenis van Nederland, met een bijzondere focus op Nederlands-Indië. Het museum is gevestigd op Landgoed Bronbeek, dat in 1859 door koning Willem III aan de staat werd geschonken om te dienen als tehuis voor oud-militairen. Vandaag de dag functioneert het nog steeds als Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en herbergt het tevens het museum.

Lees meer »

Landhuis Oud-Amelisweerd

Het landgoed Oud Amelisweerd in Bunnik, nabij Utrecht, kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In de 13e eeuw liet ridder Amelis op deze locatie een versterkt huis bouwen, dat in 1537 officieel werd erkend als ridderhofstad. Tijdens het Rampjaar 1672 werd het oorspronkelijke gebouw grotendeels verwoest door Franse troepen. Op de fundamenten van deze ridderhofstad verrees rond 1770 het huidige landhuis in Hollands-classicistische stijl, dat nog steeds te bewonderen is.

Lees meer »

Jheronimus Bosch Art Center

Jheronimus Bosch (circa 1450 – 1516) was een Nederlandse schilder die zijn hele leven in ’s-Hertogenbosch (Den Bosch) woonde en werkte. Zijn echte naam was Jheronimus van Aken, maar hij gebruikte de naam Bosch als verwijzing naar zijn geboortestad.

Lees meer »

Museum Kruithuis

Het Kruithuis, gelegen aan de Citadellaan in 's-Hertogenbosch, is een 17e-eeuws militair gebouw dat diende als opslagplaats voor buskruit. Het werd gebouwd in 1621 in opdracht van de Staten-Generaal, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het ontwerp is van architect Hans van der Laenen en wordt beschouwd als een vroeg voorbeeld van militaire architectuur in Nederland.

Lees meer »

Joods Kwartier - Amsterdam

Midden in de oude Joodse buurt van Amsterdam ontdek je wat het betekent om Joods te zijn. Je wandelt door de geschiedenis, krijgt inzicht in de religie en maakt kennis met typisch Joodse gewoonten.Van Spinoza tot sjabbatWie waren de Joden die vanaf 1600 naar Nederland kwamen? Wat wordt er gevierd tijdens Pesach? En waarom dragen Joden eigenlijk een keppel? Dat ontdek je in het Joods Museum.Aan de hand van persoonlijke verhalen, bijzondere objecten en kunst kom je alles te weten over Joodse religie, geschiedenis en cultuur. Je maakt kennis met gebruiken, rituelen en feesten en ziet hoe Joden vandaag de dag hun tradities vormgeven.Rondleiding 400 jaar Joods leven in NederlandIn het Joods Museum neemt de rondleider ons mee door 400 jaar Joodse cultuur, religie en geschiedenis. Van de komst van de eerste Joodse migranten in 1600 tot en met een Joodse bruiloft vandaag de dag.De rondleiding start met een kennismaking met het Joodse geloof. Wat doet een kapotte Tora in het museum? Via Joodse feestdagen, de HEMA en de Bijenkorf en typisch Joodse gebruiken, ontdek je hoe moderne Joden het jodendom beleven.

Lees meer »

Museum Catharijne Convent

Museum Catharijneconvent is gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster in het centrum van Utrecht. Het museum richt zich op de geschiedenis van het christendom in Nederland, met bijzondere aandacht voor kunst, cultuur en religie van de Middeleeuwen tot nu. Het museum laat zien hoe religie eeuwenlang invloed heeft gehad op kunst, politiek en het dagelijks leven. Bezoekers krijgen inzicht in de rijke tradities van zowel het katholicisme als het protestantisme, en de wisselwerking tussen religieuze en seculiere ontwikkelingen.

Lees meer »

Stadswandeling Utrecht in Oorlogstijd

​De wandeling "Utrecht in Oorlogstijd" voert langs diverse locaties in de stad die een belangrijke rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de meest prominente en beladen plekken op deze route is de Maliebaan, die tijdens de bezetting uitgroeide tot het administratieve centrum van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en andere Duitse organisaties.

Lees meer »

NP Oosterschelde - Zeehondensafari

Het Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland en ligt in de provincie Zeeland. Het park staat bekend om zijn unieke combinatie van zee, slikken, schorren en zandplaten. Het is een belangrijk natuurgebied dat wordt beïnvloed door eb en vloed, waardoor het rijk is aan biodiversiteit.

Lees meer »

Koloniale Wandeling Culemborg

Culemborg heeft drie historische figuren voortgebracht die een opvallende rol speelden in het koloniale tijdperk. De bekendste onder hen is Jan van Riebeeck, oprichter van de Kaapkolonie in Zuid-Afrika. Ooit werd hij door het apartheidsregime geëerd als grondlegger van het Afrikaner volk, maar in het huidige Zuid-Afrika is zijn naam juist beladen en wordt hij regelmatig gezien als symbool van onderdrukking en koloniale overheersing.Zijn neef, Antonio van Diemen, schopte het tot gouverneur-generaal in Batavia – het huidige Jakarta. Hij volgde Jan Pieterszoon Coen op en stond net als zijn voorganger bekend om zijn nietsontziende expansiedrift.De derde naam op deze lijst is Otto van Rees, spottend ‘Koning Otto’ genoemd. Tussen 1884 en 1888 was hij gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, al werd zijn bestuursperiode gekenmerkt door impopulariteit en beperkt succes.Wie door de oude vrijstad Culemborg wandelt, stuit nog altijd op sporen van dit koloniale verleden.

Lees meer »

Jan van Riebeeck Museum

Het geboortehuis van Jan van RiebeeckIn het historische hart van Culemborg, vlak bij het middeleeuwse stadhuis, staat aan de Achterstraat 36-38 een zestiende-eeuws dubbelpand: het geboortehuis van Jan van Riebeeck. Sinds 2011 is hier het Jan van Riebeeckmuseum gevestigd. Met een multimediale tentoonstelling brengt het museum de bezoeker terug naar de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en toont het de nauwe verwevenheid tussen de geschiedenis van Culemborg en Zuid-Afrika.

Lees meer »

Museum Het Schip & Wandeling Amsterdamse School

Bezoek gedaan aan Museum Het Schip in Amsterdam, het postervoorbeeld van de Amsterdamse School-architectuur. Het museum is gevestigd in het iconische wooncomplex 'Het Schip', ontworpen door Michel de Klerk, en biedt een fascinerende inkijk in de sociale woningbouw en kunststromingen van het begin van de 20e eeuw.​

Lees meer »

Lumen Utrecht

Samen met een groep onder leiding van een gids de wandeling Lumen in Utrecht bewandeld. Lumen is een wandeling langs lichtkunstwerken in de stad waarbij licht wordt gebruikt om verhalen over Utrecht te vertellen, van historische gebeurtenissen tot moderne kunstinstallaties. Een gids heeft ons begeleid langs de verlichte bezienswaardigheden en heeft achtergrondinformatie over de kunstenaars en de betekenis van de werken gegeven.

Lees meer »

Rondleiding Stadsarchief Amsterdam

Rondleiding gedaan met een groep. Het Stadsarchief Amsterdam is net zoals een bibliotheek, vrij te bezoeken. Er is een vaste tentoonstelling te bezichtigen over Amsterdam. Daarnaast is er een wisseltentoonstelling waar je wel een ticket voor moet kopen, maar die wel valt onder de museumkaart. Rondleidingen worden iedere zondag gegeven voor een gelimiteerd aantal personen. Hierbij ga je de verschillende verdiepingen af en krijg je meer informatie over het gebouw en zijn voormalige functie als handelsmaatschappij en bank. Na het vertrek van de bank heeft de gemeente Amsterdam het pand overgenomen, en het de functie van Stadsarchief gegeven. 

Lees meer »

Rondleiding Filmtheater Tuschinski

Rondleiding gedaan met een groep door het Filmtheater onder begeleiding van een tweetal gidsen. We werden verwelkomt door een orgelspeler die ons de werking van het orgel demonstreerde onder begeleiding van verschillende showtunes en filmsoundtracks. Hierna, een wandeling gemaakt langs de verschillende ruimtes binnen het gebouw, waaronder: de Japan kamer, de Moorse kamer, de VIP kamer, Filmzaal 1 + balkon en Filmzaal 2. Als bonus ook nog de achter de schermen mogen kijken, en op het podium mogen staan!

Lees meer »

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum te Utrecht bezocht, inclusief de modelspoorbaanbeurs On Traxs. De reguliere tentoonstelling was gewoon te bezichtigen, maar als extraatje waren er ook verschillende standhouders aanwezig die hun diorama's hadden tentoongesteld. Deze diorama's waren vaak heel gedetailleerd en complex. 

Lees meer »

Dutch Pinball Museum - Rotterdam

Flipperkastenmuseum bij Delfshaven. Uitgestald in een oud handelsmagazijn uit de VOC tijd, staan meerdere generaties flipperkasten opsteld over meerdere verdiepingen. Tentoonstelling gaat in op de evolutie van de techniek, en heeft meer dan 100 kasten om op te spelen. Tijd vliegt voorbij. 

Lees meer »

Stedelijk Museum Breda & Podwalk Oranje Nassau

In het kader van de Podwalk over de Familie Nassau het Stedelijk Museum bezocht en de tentoonstelling De Nassaus van Breda - Kasteel, stad en land. Hierna de podwalk gewandeld van de serie 'Het Verhaal van Nederland' van de NPO: Twee geloven op één kussen.

Lees meer »

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug

Wandeling bij station Driebergen-Zeist en geeindigd na 15 km op station Maarn. Gepauzeerd in Austerlitz (het voormalige legerkamp van het Franse legioen), en de Pyramide bezocht. In het landgoed Bornia wisselen bos, heide en zandverstuivingen elkaar af. Het tweede gedeelte van de wandeling gaat een stukje door boswachterij Austerlitz. Gekozen voor de langere variant en in het landgoed Den Treek de 'Koepel van Stoop' gepasseerd. 

Lees meer »