Joods Kwartier - Amsterdam

Gepubliceerd op 4 mei 2025 om 11:00

Midden in de oude Joodse buurt van Amsterdam ontdek je wat het betekent om Joods te zijn. Je wandelt door de geschiedenis, krijgt inzicht in de religie en maakt kennis met typisch Joodse gewoonten.

Van Spinoza tot sjabbat
Wie waren de Joden die vanaf 1600 naar Nederland kwamen? Wat wordt er gevierd tijdens Pesach? En waarom dragen Joden eigenlijk een keppel? Dat ontdek je in het Joods Museum.

Aan de hand van persoonlijke verhalen, bijzondere objecten en kunst kom je alles te weten over Joodse religie, geschiedenis en cultuur. Je maakt kennis met gebruiken, rituelen en feesten en ziet hoe Joden vandaag de dag hun tradities vormgeven.

Rondleiding 400 jaar Joods leven in Nederland
In het Joods Museum neemt de rondleider ons mee door 400 jaar Joodse cultuur, religie en geschiedenis. Van de komst van de eerste Joodse migranten in 1600 tot en met een Joodse bruiloft vandaag de dag.

De rondleiding start met een kennismaking met het Joodse geloof. Wat doet een kapotte Tora in het museum? Via Joodse feestdagen, de HEMA en de Bijenkorf en typisch Joodse gebruiken, ontdek je hoe moderne Joden het jodendom beleven.

 

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazis in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa. Van de Joodse bevolking in Nederland werd driekwart vermoord.

Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert de geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.

Het Nationaal Holocaustmuseum is gevestigd in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi's de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.

Theater, deportatieplaats, gedenkplaats
Direct tegenover het museum ligt de Hollandsche Schouwburg. Voor de Tweede Wereldoorlog was de Hollandsche Schouwburg een theater, maar vanaf juli 1942 gebruikten de nazi's het als verzamelplaats voor de deportatie van Joden. Tienduizenden werden hier uren, dagen of weken opgesloten en vervolgens gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Nu is het voormalig theater een belangrijke gedenkplaats voor alle slachtoffers van de Holocaust.

Praying in the Synagogue (Dem Herrn sei Ehre!);

Stanisław Grocholski (Polish, 1865-1932)

Portugese synagoge kopergravure

Interior of the Portuguese Synagogue in Amsterdam (1680);

Emanuel de Witte (Dutch, 1617–1692)

Jewish Wedding (1903); 

Jozef Israëls (Dutch, 1824-1911)

The Feast of the Rejoicing of the Law at the Synagogue in Leghorn, Italy (1850);

Solomon Alexander Hart (English, 1806-1881)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.