Museum Catharijne Convent

Gepubliceerd op 3 mei 2025 om 14:00

Museum Catharijneconvent is gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster in het centrum van Utrecht. Het museum richt zich op de geschiedenis van het christendom in Nederland, met bijzondere aandacht voor kunst, cultuur en religie van de Middeleeuwen tot nu. Het museum laat zien hoe religie eeuwenlang invloed heeft gehad op kunst, politiek en het dagelijks leven. Bezoekers krijgen inzicht in de rijke tradities van zowel het katholicisme als het protestantisme, en de wisselwerking tussen religieuze en seculiere ontwikkelingen.

De collectie omvat schilderijen, beeldhouwwerken, manuscripten, liturgische objecten, kleding en meer. Naast tijdelijke exposities beschikt het museum over een vaste tentoonstelling die de religieuze geschiedenis van Nederland op een toegankelijke manier presenteert.


Topstukken

In de vaste tentoonstelling van Museum Catharijneconvent zijn diverse topstukken te bewonderen die ieder een eigen verhaal vertellen:

  • Het Utrechts Psalter (9e eeuw) – Een wereldberoemd handschrift dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van Karolingische kunst en bevat unieke illustraties bij de psalmen.

  • Middeleeuwse reliekhouders – Fijn bewerkte schrijnen en reliekbustes die een belangrijke rol speelden in de verering van heiligen. Ze tonen vakmanschap en religieuze devotie uit de Middeleeuwen.

  • Altaarstukken van Jan van Scorel – Deze 16e-eeuwse meester bracht de Italiaanse renaissance naar Nederland. Zijn werk verenigt religieuze symboliek met vernieuwende schildertechnieken.

  • Rooms-katholieke en protestantse liturgische gewaden en objecten – Deze voorwerpen tonen het verschil in beleving en rituelen tussen beide stromingen, vooral na de Reformatie.

  • Moderne religieuze kunst – Werken van hedendaagse kunstenaars laten zien hoe religie ook vandaag nog inspireert en uitgedrukt wordt in kunstvormen.

Catharijnekathedraal

De Sint-Catharinakathedraal, vaak aangeduid als de Catharijnekerk, is een prominente kerk in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht. Sinds 1853 fungeert zij als de kathedraal van het rooms-katholieke aartsbisdom Utrecht en vormt daarmee het liturgisch en administratief centrum van de katholieke kerk in Nederland.

De bouw van de kerk begon rond 1470 en werd voltooid in 1551. Oorspronkelijk maakte zij deel uit van het klooster van de Orde der Kruisheren, en haar oorspronkelijke functie was dan ook die van kloosterkerk. De kerk werd vernoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië, een populaire heilige in de middeleeuwen. In de loop der eeuwen veranderde de functie van het gebouw meermaals, onder meer tijdens de Reformatie, toen het gebouw tijdelijk in gebruik was bij de protestanten.

Architectonisch is de Catharijnekerk een kruiskerk die gebouwd is in gotische stijl. Opvallend zijn de invloeden van de Brabantse gotiek, herkenbaar aan de ronde zuilen met bladkapitelen, vaak versierd met koolbladmotieven. Deze stijl was populair in de zuidelijke Nederlanden en vond ook zijn weg naar Utrecht via bouwmeesters en ambachtslieden die actief waren in de regio. De kerk vormt daarmee een belangrijk voorbeeld van de overgang van de soberdere Noord-Nederlandse gotiek naar de rijkere Brabantse variant.

De Catharijnekerk was de laatste grote middeleeuwse kerk die in Utrecht werd gebouwd, en markeert daarmee het einde van een lange bouwtraditie in de stad die begon met romaanse kerken als de Sint-Pieter en de Oudegrachtkerken. In tegenstelling tot de beroemde Domtoren, die nooit werd verbonden met het schip van de Domkerk, is de Catharijnekerk een relatief compleet gebleven gebouw.

Sinds haar verheffing tot kathedraal in de 19e eeuw onderging de kerk verschillende restauraties. Het interieur bevat een combinatie van middeleeuwse en latere elementen, waaronder een neogotisch hoogaltaar en glas-in-loodramen uit de 19e en 20e eeuw. Ook bevindt zich in de kathedraal het graf van kardinaal Johannes de Jong, de aartsbisschop van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, die bekend werd vanwege zijn verzet tegen de nazi-bezetting.

Vandaag de dag is de Sint-Catharinakathedraal niet alleen een plek van religieuze betekenis, maar ook van cultureel en historisch belang. Zij ligt naast het Catharijneconvent, het museum voor religieuze kunst en geschiedenis, dat gehuisvest is in het voormalige klooster dat aan de kerk verbonden was.

Staurotheek met zilveren kruis en lijdensscènes, Russisch eerste helft 19e eeuw; Museum  Catharijneconvent

De brede en de smalle weg, ca. 1630-1640;  Laurence Neter

Christuskind als Goede Herder Cornelis Broere (1856)
Bisschopshof te Utrecht anno 1600 Joannes van Liefland (schilder) naam vervaardiger onzeker 1854
Bonifatius Atelier van Abraham Bloemaert, ca. 1640
Willibrordus Atelier van Abraham Bloemaert, ca. 1640
Augustinus met kind aan het strand Jacob Adriaensz. Bellevois, 1660
DE DEUGD VAN DE MATIGHEID W.C. van Dijk, 1856
De doop van de kamerling, Rembrandt van Rijn ca. 1626
Stichtelijk uurtje in de Achterhoek Hendrik Valkenburg, 1883
Dienst van Afgescheidenen in een Gelderse boerenwoning Koenraad Cornelis Verlaan (schilder) 1905 - 1914
Huwelijk van Maria en Jozef Meester van Sint Goedele (schilder) 1480 - 1489
Christus en de behoeftigen Carel Frans Philippeau (schilder) 1889
Wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging kopie naar Jacob de (I) Wet (Noord-Nederland) 1645 - 1654
Gelaat van Christus Ecce Homo Zuid-Nederland, eerste kwart 16e eeuw
Ongelovige Thomas Leendert van der Cooghen, 1654
Gekruisigde Christus met Maria en Lidwina Willem Adolfs (schilder) 1934
Jacobs droom met de hemelladder onbekend (Duitsland) plaats vervaardiging onzeker 1750 - 1799
Laatste Oordeel Chrispijn van den Broeck, ca. 1560
Thomas van Aquino (ca. 1225-1274) Jacques de Rousseaux, 1635
Desiderius Erasmus (1466 1467-1536) kopie naar Quinten Massijs, tweede helft 16e eeuw
Maarten Luther (1483-1546) Lucas Cranach, 1546
Monnik Thérèse Schwartze, ca. 1885
Schip der kerk Jacob Gerritsz. Loef, ca. 1645
Sint-Maartensfeest of Sint-Maartenskermis Pieter Balten (schilder) 1550 - 1599
Sint-Nicolaas te paard Willem Adolfs, ca. 1940
Spotschildering op de paus onbekend (Nederland) plaats vervaardiging onzeker 1600 - 1699
Tiengebodenbord met Mozes Noordelijke Nederlanden, eerste kwart 17e eeuw
Triompf van werelts rijck, allegorische voorstelling van de brede en de smalle weg Monogrammist L.V.C. (schilder) 1663
Portret van redemptorist Peerke Donders Albinus Windhausen, 1922 (Museum Catharijneconvent)
Catharijnepoort-Tekening Cornelis van Hardenbergh, litho Johannes Paulus Houtman

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.