Museum Bronbeek

Gepubliceerd op 11 mei 2025 om 10:00

Museum Bronbeek in Arnhem is een uniek rijksmuseum dat zich richt op de koloniale militaire geschiedenis van Nederland, met een bijzondere focus op Nederlands-Indië. Het museum is gevestigd op Landgoed Bronbeek, dat in 1859 door koning Willem III aan de staat werd geschonken om te dienen als tehuis voor oud-militairen. Vandaag de dag functioneert het nog steeds als Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en herbergt het tevens het museum.

Locatie en faciliteiten

Gelegen aan de Velperweg in Arnhem, biedt Landgoed Bronbeek een historische en serene omgeving. Bezoekers kunnen genieten van het museum, het café Batavia en het Indisch specialiteitenrestaurant Kumpulan. Het landgoed is vrij toegankelijk en beschikt over gratis parkeergelegenheid. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 17:00 uur. 

Vaste tentoonstelling: "Het verhaal van Indië"

De vernieuwde vaste tentoonstelling, geopend in augustus 2024, belicht de complexe geschiedenis van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Indonesië tussen 1816 en 1962. Aan de hand van persoonlijke verhalen, objecten, foto's en video's wordt het verhaal verteld van verovering, bestuur, samenleving, oorlogen en de strijd voor onafhankelijkheid. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om verschillende perspectieven te bekijken en zelf een mening te vormen. 

Koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië

De tentoonstelling biedt een diepgaand inzicht in de opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid in Azië. Er is aandacht voor de rol van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), de impact van de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatie en hoe zowel Nederland als Indonesië terugkijken op deze gedeelde geschiedenis. 

Monumenten op het terrein

Op het terrein van Bronbeek bevinden zich diverse monumenten die herinneren aan de slachtoffers van de koloniale geschiedenis. Dit omvat onder andere monumenten voor de slachtoffers van de Slag in de Javazee, de Birma-Siam spoorweg, de Pakan Baroe spoorweg en de vrouwenkampen. Deze monumenten symboliseren het leed en de offers die zijn gebracht, maar ook de veerkracht van hen die het hebben doorstaan.

‘De onderwerping van prins Diponegoro aan luitenant generaal Baron Hendrik Merkus de Kock’. De Kock gaf in 1856 aan de schilder Nicolaas Pieneman de opdracht om dit feit, wat hij als een hoogtepunt in zijn carrière zag, te schilderen. Diponegoro leidde in de zogenoemde Java oorlog van 1825-1830, de opstand, van de bevolking die in die jaren aan grote armoede leed, veroorzaakt door de koloniale overheersing. Wij zien de generaal in vol ornaat met zijn adjudant De Stuers, terwijl hij naar de koets wijst die de gevangene moet wegbrengen. Diponegoro laat zijn handpalmen zien als symbool van overgave. Zijn manschappen hebben de wapens neergelegd en op het dak wappert de driekleur. Pieneman die nog nooit in Indië is geweest heeft de Indonesiërs als Arabieren uitgedost.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.